Svobodné hovězí! Aneb jíme po argentinsku!




Ahoj,

nedílnou součástí cestování asi vždycky bude ochutnávání cizokrajných jídel. Během půl roku, který jsem strávila v argentinském San Juan, jsem i já snědla bezpočet typicky argentinských pochoutek a nyní konečně přišel čas podělit se o trochu těch báječných zážitků spojených s nejrůznějšími pokrmy i s vámi. Pojďme se tedy podívat na to, co se v Argentině jí, kde můžeme ochutnat typickou argentinskou stravu tady v Česku a na závěr se s vámi podělím o původní argentinský recept na domácí empanády!

Hovězí


Hovězí, hovězí a zase hovězí. Asi i člověku, který o Argentině nic moc neví, se vybaví ty nejlepší steaky na světě. Já jsem z Česka znala tak naší svíčkovou a proto jsem byla pořádně překvapená, jak takové hovězí může chutnat. No, odpověď je jednoduchá, zatraceně dobře.

A co dělá argentinské hovězí jedním z nejlepších na světě? Někteří Argentinci tvrdí, že jejich krávy mají lepší maso, jelikož jsou svobodné. A jak by také ne! Vždyť žijí na tisících hektarech pampy, kde se můžou volně pást a pochutnávat si na čerstvé zeleni přímo pod modrou oblohou.


Argentinci zkrátka jedí hovězí na všechny způsoby. Nejlepší je rodinné asado, pec na něj má u svého domu skoro každá rodina. Většinou otec rodiny, nebo i některý ze starších synů, se ujmou role tzv. asadora, muže, který se většinou několik hodin zabývá přípravou masa a na závěr je celou rodinou uctěn velkým potleskem a pokřikem "Que vive asador!" (Ať žije asador!)

Co jste možná nevěděli - Argentinské hovězí obvykle desítky dní zraje v chladu, než se začne upravovat.

Mýtus - Argentinci mají štěstí, protože hovězí je u nich levné. Kdepak, i nebozí místní platí za hovězí vysoké částky a to především kvůli vysokým cenám jídla v Argentině obecně.


Dulce de leche


Něco mezi karamelem a salcem, to je dulce de leche. Neuvěřitelně sladká pochoutka, která se doslova rozplývá na jazyku. Není nic lepšího, než přijít domů po náročném dni a dát si lžičku této lahůdky. Jak mi řekl jeden pán, stačí deset litrů mléka, deset kilo cukru a můžeš si připravit vlastní dulce de leche i u vás. Ptala jsem se, jestli můžu mít jen jeden litr a jedno kilo. Prý ne, nechutnalo by stejně. A tak jsem se k jeho přípravě zatím nedostala. Budu si muset pořídit větší hrnec a pak směle do toho.

Dulce de leche se používá i na různé moučníky a dezerty. Ideálně hodně čokolády, hodně dulce de leche a bude z toho narozeninový dort, do kterého se zamilujete. Láska holt prochází žaludkem. Oblíbené jsou pak také alfajory, dvě nadýchané sušenky, mezi kterými je štědrá várka dulce de leche, a to celé obalené v čokoládě.

Co jste možná nevěděli - O původ dulce de leche se pere Argentina s Uruguayí. Obě země mají stejnou historku o tom, jak bylo poprvé připraveno dulce de leche, akorát se každá odehrává na území jiného státu.

Mýtus - Dulce de leche je to samé co karamelové salco. Bohužel ne. Bylo by to báječné, kdybychom tu měli dulce de leche v každém supermarketu, ale kdo jednou ochutná to pravé argentinské, už si ho nesplete.

Maté



Tento neuvěřitelně zdravý a chutný nápoj, se nyní proslavil už po celém světě. Lidé v Evropě a Severní Americe ho mnohdy chodí pít do čajoven, aniž by tušili, kde má své kořeny a jak se pije tradičně. Vyrábí se z cesmíny paraguayské, rostliny, které se nejlépe daří právě na hranici Paraguaye a Argentiny.

Samotné pití maté je poté v Argentině důležitým společenským rituálem. Yerba, což je rozdrcená cesmína, se nasype do speciálního hrníčku, také nazývaného maté (aby se to nepletlo), a poté se zalívá horkou vodou. První člověk pomocí speciálního brčka vypije obsah maté a zalije ho znovu vodou. Potom maté putuje k dalšímu. Vždy se vrací do ruky prvnímu, aby opět dolil vodu. Takto může jedno maté kolovat i několik hodin. Argentinci pijí maté pořád a všude.

Co jste možná nevěděli - Brčkem se v yerbě nesmí pohybovat, jinak se yerba dostane dovnitř a vy pak budete v ústech nacházet kousky rostlin a různá dřívka.

Mýtus - Někteří lidé se stále domnívají, že má maté halucinogenní účinky. Někteří si ho dokonce pletou s čajem z koky, který je populární zejména v Bolívii. Maté má sice povzbuzující účinky, ale ty jsou jen o něco málo silnější než u kávy.

Empanadas


Toto tradiční jídlo se dělá na stovky způsobů a dá se v Argentině koupit v podstatě všude. Ty klasické jsou plněné picadillou, směsí cibule, mletého hovězího a koření. Bylo by zbytečné tu vypisovat, jak přesně empanády chutnají, tak sem místo toho dávám recept. Připravte si je doma a potom už budete vědět sami, proč jsou v Jižní Americe tak oblíbené.


Kam na argentinské jídlo?

Co jsem zpátky doma, dost se mi stýská po argentinské kuchyni, a tak jsem nejednou uvažovala o tom, že bych se vydala do argentinské restaurace. Ty sice patří k těm dražším, ale zato budete mít příležitost ochutnat opravdové argentinské jídlo. A kam se tedy vypravit za tím nejlepším masem a dalšími specialitami?

El Asador - Informace o této jihoamerické restauraci mám hned z první ruky, jelikož zatímco jsem byla pryč, má rodina se tak vydala na brunch, který pořádají. A prý jim chutnalo. El Asador, nazvaný podle muže, který tradiční hovězí připravuje, můžete navštívit v Hrnčířích. /www.elasador.cz/

La casa argentina - V Dlouhé na vás zase čeká Argentinský dům, kde si můžete pochutnat zejména na steacích z argentinského masa. Večeře vás tu ale pravděpodobně vyjde o něco dráž než v předchozí restauraci. /https://lacasaargentina.cz/

Gran fierro - Tato restaurace ve svém jídelním lístku nabízí celou řadu pokrmů, o kterých jsem nikdy neslyšela, ale to rozhodně neznamená, že nejsou argentinské. Argentina je obrovská země a byla by škoda nevyzkoušet všechno, co tak rozmanitá kuchyně nabízí. /http://granfierro.cz/

El barrio de Ángel - Podnik s poetickým názvem Čtvrť anděla nabízí jak španělskou, tak argentinskou kuchyni. Bohužel mám Prahu 5 trochu z ruky, ale někdy tam určitě také zamířím. /http://www.elbarrio.cz/

Teď už je jen na vás, kam se vydáte vychutnat argentinské speciality. A jelikož ráda jím a také ráda píšu o jídle, tak se můžete těšit i na další článek o argentinských pokrmech na která zatím nepřišla řeč. 

Mějte se krásně!!!

Komentáře